Rólunk


Harsányi Gergely

Kisgyermekkorom óta sportolok, életem meghatározó részévé vált a mozgás szeretete. Számos sportágat űztem, kosárlabdáztam, fociztam, úsztam, triatlonoztam, sakkoztam és atletizáltam. Kézilabdázóként részt vettem két olimpián, számos Világ- és Európa-bajnokságon, 179-szer szerepeltem a magyar válogatott színeiben, s voltam a magyar válogatott csapatkapitánya is.

Visszatekintve teljesnek érzem több évtizedes sportpályafutásomat, mégis úgy gondolom, hogy még nagyobb sikereket érhettem volna el egy jobb önismerettel. Az évek előrehaladtával ugyan egyre inkább „képbe kerültem” magammal, de ezeknek a felismeréseknek mindig ára volt: elvesztett mérkőzések, megmérettetések sora, megszámlálhatatlanul sok sérülés, lelki és mentális nehézségek a vereségek és sikertelen időszakok után... Az értem mindent elkövetők is bizonyára szívesen vették volna, ha már kezdő sportoló koromban megismerik mentális és öröklött fizikai adottságaimat és ezek ismeretében terelgethették volna a sportolói és civil karrieremet.

Az átélt élményekből és a megszerzett tapasztalatokból szeretnék visszaadni a sportéletnek.

Ezt a több lábon álló rendszert érdemesnek tartom arra, hogy az egészségtudomány, a pszichológia és a sporttudomány támogatásával edzőket, sportolókat, szülőket, testnevelő tanárokat, klubokat, válogatottakat segítsen fontos információkkal.
Mind a „sárga köves út”, mind pedig az „aranyalagút” egy szimbólum, bizonyos értelemben az önismeret metaforája. A rendszer segítségével mi is az önismeret teljesebb útjára szeretnénk rávezetni a sportolókat, hogy az igazi megmérettetések során tudásuk legjavát nyújthassák.


Nagy Péter

A kézilabda, a sport több mint 30 éve az életem egyik fontos része. 18 évet töltöttem hivatásos játékosként a magyar élvonalban, majd a pályafutásom befejezése után az edzői pályára adtam a fejem. Szerencsés vagyok, mert nagyszerű edzőkkel dolgozhattam együtt, akiktől a szakma fontos alapjait és apró részleteit is elleshettem. Dolgoztam gyermek-, ifjúsági és felnőtt játékosokkal és válogatott csapatok mellett. Edzői munkám során nagyon szép sikereket értem el csapataimmal, magyar bajnoki cím, második és harmadik helyezések, másod osztályú felnőtt bajnokság többszöri megnyerése színesíti a palettát. Rengeteg jó játékost sikerült a magyar kézilabdának kinevelni, felnőtt és utánpótlás válogatottakat, a felnőtt hazai és külföldi élvonalban szereplő fiatalokat. A sikerek ellenére mindig volt hiányérzetem, nem éreztem teljesnek a munkám. Hiába dolgoztunk rengeteget, egy láncszem - a gyerekek minden részletre kiterjedő alapos és precíz felmérése - mindig hiányzott. Nem csak az egészségügyi, hanem a mentális és motivációs képességek elemzése és ami nagyon fontos, fejlesztése is. A több lábon álló rendszer teljes képet tud adni a sportolók egészéről, megkönnyítve ezzel az edzők munkáját és a szülők is kaphatnak egy részletes, átfogó képet gyermekük képességeiről, a bennük rejlő lehetőségekről. Reményeim szerint ezzel sikerül teljessé tenni a fiatal játékosaink felkészítését a felnőtt pályafutásukhoz, valamint komoly segítséget tudunk nyújtani az élsportolóknak is a vágyott siker eléréséhez.


Neukum Tamás

1990-ben végeztem az ELTE-n testnevelő tanárként, és több mint négy évtizede a sport körül forog az életem. Szakedzői, majd mesteredzői diplomát szereztem a Testnevelési Egyetemen. Dolgoztam gyerekekkel, felnőttekkel, szövetségi kapitányként nemzeti válogatottak mellett Magyarországon és külföldön is. A Nemzetközi és az Európai Szövetség égisze alatt előadásokat, képzéseket tartottam és tartok a világ több részén is. Húsz évet töltöttem el a versenyszférában, az egészségügyben, ahol magyar és multinacionális cégek értékesítési és marketing vezetőjeként olyan ismeretekre is szert tettem – köszönhetően a pszichológiai méréseknek - amelyek elsősorban a sport pszichés hátterében segítették a munkámat. Edzőként, sportvezetőként felismertem, hogy az edzéselméleti tudásanyag, a sportágspecifikus technikai és taktikai képzések már nem elegendőek a sportolók kiválasztásához, a csúcsteljesítmények eléréséhez, hanem elengedhetetlenül szükségesek a tudomány legmodernebb eszközeivel végzett felmérések, szakvélemények és iránymutatások.